lyd har alt å si for den som ser filmen

Hvor viktig er lyd når du dytter en liten filmsnutt for virksomheten ut i sosiale medier?

La meg hoppe rett til fasitsvaret: Lyd kan være kritisk for om en film sees eller ikke!

Hvorfor skal man bry seg?

I verste fall sees jo ikke filmen. Men kvalitet i markedsmatriellet som jo en film er, speiler avsenderen – deg.

Forstå det slik: Dersom du ikke er så nøye med hvordan du presenterer deg, vil folk gjerne tenke at da er sikkert ikke kvaliteten så nøye heller, når tjenester utføres eller produkter selges. Man reduserer sin egen merkevare fremfor det motsatte som vel var hensikten.

 

Her er noen enkle tips:

 • Sørg for støyfri sone rundt opptaket
 • Sjekk at det ikke går vifter eller airconditionanlegg i nærheten.
 • Sikre mot at utenforstående kan slamre med dører etc.
 • Sikre mot trafikkstøy. Uttrykningskjøretøyer i det fjerne er nok til å ødelegge.
 • Sikre mot at utenforståendes stemmer kan høres.
 • Vær obs på støy fra klær når du bruker mygg (mikrofon som festes på jakkeslag etc.)
 • Plasser mygg riktig så den ikke fanger opp lyd fra pust.
 • Vær oppmerksom på andre munnlyder. Vi har uvaner vi ikke legger merke til og det kan totalt ødelegger et opptak.

Jeg planlegger alltid for det uforutsette når det gjelder mulige avbrytelser og andre lydforstyrrelser…så godt det lar seg gjøre. Jeg tar en befaring på opptaksstedet i forkant hvis mulig, og gjør romopptak. Dette er lydopptak jeg gjerne bruker i produksjonen dersom original lyd klippes vekk. Alle rom har lyd selv om det er stille der!

Gjør gjerne korte opptak. Blir du avbrutt er det dumt dersom det er et langt opptak og alt må gjøres en gang til. Desto lengre tekster som skal huskes og fremføres, dess flere opptak må beregnes.

 

Unngå ekko-opptak

Dette skjer altfor ofte og gjør produksjonen til noe amatørmessig. Ekkolyden dukker opp i små rom der det ikke finnes myke gjenstander som demper effekten.
 
Ekkolyden forsterkes vesentlig når du bruker kameraets innebyge mic og ikke mygg. Omvendt, en mygg kan vesentlig redusere og kanskje helt fjerne problemet. Test og finn evt et annet rom om mulig.
 
Ekko er en sånn greie som jeg blir irritert av å høre på. Dersom filmen ikke er svært viktig for meg dropper jeg bare å se den.
 

Bruk mygg! Koster ikke stort dersom du stadig publiserer. Hensikten er jo å få folk til å se verket ditt, og denne bidrar til dette. Bruk oppladbarebatterier og ha flere tilgjengelige sammen med lader.

Alternativ til mygg, kan være et stativ med påmontert mikrofon av god kvalitet, ex Røde (et kjent og bra merke)

Alternativt til forrige punkt kan du også bruke en opptaksdevice ala Handy Recorder H4n eller en av de andre modellene. Det kan både kobles til kameraer eller fungere som solo-opptager. Men da må man også sørge for lipsync. Husk riktig kabel dersom du skal koble mot kamera + et bra minnekort.

 

Bruk et enkelt lydredigeringsprogram

Selv bruker jeg Premiere Pro for filmproduksjonen, men det finnes sikkert rimeligere alternativer. Når lyden skal ha høy kvalitet, sender jeg hele filmen til min samarbeidspartner utenfor København som er profesjonell på lyd.
 
Lydproduksjon gjøres av en profesjonell tonemester som har minst 4 års utdanning i faget.
 
Men for amatører er det fullt mulig – jeg gjør det av og til selv på små produksjoner, å editere lyd i en produksjonssoftware som Premiere eller lignende for å få greie nok resultater. Det finnes youtube filmer for å lære seg litt enkel lydproduksjon, og det er verdt å sette seg inn i basisfunksjoner.
 
Hver scene bør ha samme lydnivå. Det beste er å sikre at opptakene spilles inn på samme lydnivå, deretter blir det bare fin-tuning i softwaren.
 

Avslutningsvis

Det er verdt å nevne at i tillegg til lyden, er det viktig å trene på snakkehastighet, stemmebruk og kroppsspråk (det siste har ikke noe med lyd å gjøre men er viktig likevel).
 

Både å snakke for fort eller for sakte er like ille spør du meg. Å ikke få med meg innholdet er drepen, men må jeg dra det ut av deg er det like irriterende.

Dato: 2. august 2018
Steven Jæger
steven@dindigitalebutler.no

Din Digitale Butler kurser deg i alle dine digitale behov! Ring oss på 95431815

Om oss

Ønsker du å bygge opp eller vedlikeholde nettsider, synlighet, bilder og kommunikasjon på egenhånd er skreddersydde kurs perfekt. Her kan innhldet helt og holdent skreddersys ditt behov

Kurs

 • Nettsideproduksjon
 • SEO og synlighet hos Google
 • Konverteringsoptimalisering
 • Innholdsproduksjon
 • Filmproduksjon
 • Foto
 • Grafisk design
 • Printtjenester (Brosjyrer o.l.)

© 2019 Alle rettigheter Din Digitale Butler